Zanimljivosti u Kolanu i na otoku Pagu

plaze-kolana

Istražite preko 25 km šljunčanih plaža otoka Paga. Izaberite kamenitu, stjenovitu, betonsku ili šljunčanu plažu.

Okupajte se i uživajte u suncu

istrazite otok biciklom

Upustite se u avanturu i uživajte u preko 400 km uređenih i označenih biciklističkih staza raznovrsnih zahtjeva i okolne prirode

Veliki izbor biciklističkih staza

planinarenje-po otoku

Zbog svoje razvedenosti i krškog oblika otok Pag neodolljivo posjeća na mjesečevu površinu. Istražite je!!!

Iskušajte se u planinarenju

općina kolan

Kolan - srce otoka Paga, mjesto vrhunske gastronomije, tradicije, bogate povijeti i netaknute prirode.

Kolan – kao središnje mjesto Općine Kolan slovi kao kolijevka sirarstva otoka Paga. U samom središtu kamenog otoka Paga poznatijeg po svojim mjesečevim krajolicima, čipki, siru i janjetini smjestio se Kolan. Kao jedno od najstarijih mjesta na otoku Pagu njeguje i čuva tradiciju spravljanja paškog sira i ostalih proizvoda od mlijeka ovce pramenke, autohtone paške ovce. Mještani Kolana pretežno se bave uzgojem ovaca, poljoprivredom, vinogradarstvom, maslinarstvom te u novije vrijeme zbog blizine mora i prekrasnih prirodnih plaža turizmom, a osobito ruralnim turizmom.

Villa Mate prva je kuća za najam na otoku Pagu u vlasništvu Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva obitelji Prtorić iz Kolana.
Više informacija o Villi Mate >>>
veliki brojplaza-opcina-kolan-girenica-mandre

Otkrijte mnoštvo prelijepih plaža poput Girenice, Sv. Duha, Čiste, Prnjice, Rogoze sa bistrim i čistim morem

Iako Kolan se nalazi u srcu otoka Paga, u neposrednoj blizini od mjesta nalazi se veliki broj pjeskovitih, šljunčanih i kamenih plaža. Od poznatijih plaža koji su dostupni na svega par minuta vožnje automobilom od Ville Mate Kolan izdvajamo plažu Girenicu (šljunčana – kamenita plaža), plažu Sveti Duh (pješčana plaža), plaža Čista (pješčana – šljunčana plaža), plaža Prnjica (pješčana – šljunčana plaža), plaža Rogoze (kamenita – šljunčana plaža) i plaže Mandre (kamenite, šljunčane i betonske plaže). U naselju Mandre nalazi se i manja ribarska lučica s mogućnošću prihvata brodica do 11 metara. Luka Mandre nalazi se na 3 kilometra od Ville Mate Kolan.
Više informacija o Villi Mate >>>
paški -sir-kolan-villa-mate

Paški sir, svijetski proslavljena delikatesa stvorena od ljekovitih biljki koje rastu na otoku kamena, soli i bure.

PAŠKI SIR - Cijenjena i poznata delikatesa koja se proizvodi isključivo na otoku Pagu, od mlijeka autohtone ovce Pramenke. Izvornosti Paškog sira zaštićena je, 2005. godine osnivanjem Udruge proizvođača paškog sira. Udrugu čine svi važniji registrirani proizvođači paškog sira na otoku Pagu.

U Kolanu, „okrunjenoj prijestolnici“ paškog sira gdje je smještena Villa Mate Kolan, možete kušati izvorni, originalni paški sir i skutu (pujinu) spravljenu po izvornoj recepturi koja se prenosi generacijama kolanjaca. U Kolanu tijekom cijele godine rade čak tri sirane i proizvode ovu poznatu deliciju. Kao naši gosti možete posjetiti sirane te veliki broj OPG-a koji se bave izradom sira i uzgojom paške janjetine. Sve sirane posjeduju kušaonice koje rade svakim radnim danom u jutarnjim satima.
Više informacija o Villi Mate >>>
ljekovito bilje otoka paga

LJEKOVITO BILJE - Prirodna ljekarna, raznovrsnog ljekovitog bilja koje raste skosana kamenom, posoljena burom

Raznovrsno bilje otoka Paga izvrstan je preduvjet za stvaranja jedinstvenih okusa paških autohtonih proizvoda; paške janjetine, sira, pujine, rakije travarice, …. Od poznatijih ljekovitih biljaka izdvajamo; smilje, ružmarin, lavanda, komorač, pelin, kadulja, dimak, divlji mak, divlji luk, divlja šparoga, gospina trava, mauškatna kadulja, vrisak i sl. Zbog svojih ljekovitih svojstava, velike količine sunčanih dana i škrtopg podneblja samoniklo bilje koje raste na otoku Pagu izuzetno je bogato eteričnim uljima, taninon, glikozidima i saponinima.
Posjetite nas u Villi Mate Kolan te tijekom cijele godine uživajte u planinarenju okolnim brdima, prikupljate trave ili jednostavno uživajte u krajoliku i mirisima izvornog Mediterana.
Više informacija o Villi Mate >>>
Izaberite jezik »